1)nasi
- 3 pot nasi
- 1 bwg besar atau 5 biji bwg merah (di mayang halus)
- 2 ulas bwg putih
- halia besar ibu jari tangan (di mayang halus)
- myk sapi
- marjerin
- daun pandan
- 2 btg cengkih, 1/2 btg kayu manis, 2 bunga lawang n 3 biji buah pelaga
- susu pekat manis atau susu cair- 1/2 cawn sukatan beras
- serai di ketuk2
- garam secukup rasa
2) ayam masak merah
- ayam 1 ekor di potong dan cuci bersih
- cili kering di blend( ikut sukasuki rasa , nk pedas ltk byk kit...)
- halia besar ibu jari tangan
- bwg besar 2 biji
- bwg putih 4 ulas
- asam keping atau air asam jawa
- aji nomoto kalo suka letak kalo x suka x pyh sbb aku xletak pon..
- * halia, bwg besar n bwg putih harus diblend*
cara2
NASI ~~~panaskan myk sapi 1 sudu besar dan marjerin 1 sudu besar. Tumis bwg besar, bwg putih dan halia. Dah naik bau br letak kayu manis , pelaga, bunga lawang n cengkih... tumis sikit g bg naik bau ( jgn lama2 sbb rempah tumis lama2 pahit rasanya). Masukkan air mengikut sukatan beras...(sukat air ikut berapa pot beras, resepi ne utk 3 pot beras dan airnya 3 pot 1/2 air menggunakan cwan sukatan yg sama ngan beras td). Biar air gelagak pas2 masukkan 1/2 sudu susu pekat atau 1/2 cwn susu cair.. mana2 pon bole ... dan akhirnya masukan beras , daun pandan dan juga secubit garam... gelegak kit masukan periuk td ke dlm periuk nasional..( nk masak ats dapur pon bule je)..
AYAM MASAK MERAH~~ panaskan myk ... tumis bwg besar, bwg putih n halia yg diblend td... biar bahan2 ne garing dan naik bau.. kasi pecah myk br sedap. Masuk kan cili kering yg d blend td dan tumis sampai cili tu garing dan pecah minyak. Lps tu masukkan ayam .... kacau rata n tutup kuali , biar ayam td meresap dgn bhn2 tumis .. jgn tambah air sbb ayam akan mengeluarkan air .. bila air ayam dh keluar byk ... masukkan garam , gula n asam keping... rasa sendri mana kurang tambah sikit2.... biar air ayam kering kit dannnn taddddddaaaaaaaaaaaaa dh masak.... hidang la da makan bersama2 atau sorang diri..
ACAR TIMUN ~~ potong bwg merah sebiji, halia sikit ... masukan air cuka kit , gula dan sedikit garam ... potong timun secara memanjang (biji di buang) dan masukan kedlm rencah td.. kacau rata.........
0 x puas hati...:
Post a Comment