skip to main  |
      skip to sidebar
    Bahan-bahan ( 2-3 orang )
 - 3cwn tpg beras 
 - 1/2 cwn tpg gandum 
 - 4cwn air suam 
 - >>bahan kuah: 
 - Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh 
 - Sdkt halia 
 - Sdkt bwg putih 
 - Sdkt bwg merah/besar 
 - Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok 
 - Santan 
 - Asam keping 
 - Sdkt garam 
 - Sedikit gula merah/gula 
 - >> Bahan ulam 
 - timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus) 
 - >>cili: 
 - cili merah 
 - belacan 
 - garam 
 - limau 
 
     Cara-cara 
 -    Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk  dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat.  Ambik sedikit  adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.  
 -    Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya  laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan  ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis  
 -    Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada  hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak  sehingga agak pekat.  
 -    Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan  limau 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
  
0 x puas hati...:
Post a Comment